Prve licence za rad u oblasti socijalne zaštite na jesen

Bez autora
Apr 10 2012

Pomoćnik ministra rada i socijalne politike u Vladi Republike Srbije Suzana Paunović saopštila je da je resorno ministarstvo danas raspisalo izbore za Skupštinu Komore socijalne zaštite, čije se konstituisanje očekuje krajem maja ili početkom juna. Prvenstveni zadatak te komore biće licenciranje onih koji rade u oblasti socijalne zaštite, a kojih je, prema procenama, između 3.500 i 4.000. Prve licence mogu se očekivati već na jesen.Raspisivanje izbora za Skupštinu Komore socijalne zaštite od velikog je značaja, s obzirom na to da je reč o uspostavljanju novog tela koje će se baviti licenciranjem za rad u toj oblasti.

Prve licence za rad u oblasti socijalne zaštite na jesenPomoćnik ministra rada i socijalne politike u Vladi Republike Srbije Suzana Paunović saopštila je da je resorno ministarstvo danas raspisalo izbore za Skupštinu Komore socijalne zaštite, čije se konstituisanje očekuje krajem maja ili početkom juna.

Prvenstveni zadatak te komore biće licenciranje onih koji rade u oblasti socijalne zaštite, a kojih je, prema procenama, između 3.500 i 4.000. Prve licence mogu se očekivati već na jesen.

Raspisivanje izbora za Skupštinu Komore socijalne zaštite od velikog je značaja, s obzirom na to da je reč o uspostavljanju novog tela koje će se baviti licenciranjem za rad u toj oblasti. Komora socijalne zaštite do sada nija postojala u sistemu socijalne zaštite Republike Srbije, tako da će održavanjem izbora za njenu skupštinu biti stvoreni uslovi za početak njenog funkcionisanja, istakla je Suzana Paunović.

Prema njenim rečima, obavezu licenciranja imaće svi koji rade u toj oblasti, pa i privatna lica koja se bave pružanjem usluga socijalne zaštite. Novim Zakonom o socijalnoj zaštiti predviđeno je da se komora, pored izdavanja licenci zaposlenima u socijalnoj zaštiti, bavi i utvrđivanjem pravila profesionalne etike u ovoj oblasti.

Najpre će se licencirati stručnjaci i zaposleni, pa tek onda organizacije, a plan resornog ministarstva je da svi zaposleni za početak dobiju nultu licencu i da se ona obnavlja na šest godina, objasnila je ona.

Sredstva za rad Komore za ovu godinu obezbeđena su u budžetu i za tu namenu biće izdvojeno približno sedam miliona dinara.

Od danas počinju da teku rokovi za predlaganje kandidata koji traju 30 dana od raspisivanja izbora. Biće birano 45 članova Komore, među kojima će se kasnije birati i upravni organi Komore, a potom i direktor.

Pred resornim ministarstvom je obaveza donošenja nove strategije u oblasti socijalne zaštite do 2020. godine koja treba da označi pravce u kojima će se ta oblast dalje razvijati, s obzirom na to da je formiranje Skupštine Komore socijalne zaštite poslednja obaveza koju je predviđala stara strategija, zaključila je Paunović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik